Verden er skæv

Verden er skæv

Om kløften mellem rige og fattige lande, befolkningstilvægsten, og hvad vi kan gøre for at ændre den skæve udvikling.

Vælg kapitel i listen til højre.

Indhold

Introduktion

Du kan finde masser af spændende nyt om verdens ulande og ilande på internettet. Men det kan tage meget lang tid at finde lige præcis de oplysninger, du har brug for.
Derfor har vi sorteret i de mange links i forhold til bogens kapitler. Du kan også starte din søgning på nedenstående portaler:

Global.dk

Hjemmesiden er den største danske internetportal om ulande. 300 organisationer i det danske ulandsmiljø skaffer de nyeste oplysninger om ulandsarbejde lokalt og globalt. Hjemmesiden er meget omfattende, og det kan tage tid at finde ud af opbygningen. Hjemmesiden er på dansk.

www.global.dk

EMU - Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen

Hjemmesiden er lavet til gymnasieklasser, men kan sagtens bruges af elever i folkeskolen. Linkene er inddelt efter geografiske emner, og til hvert link er der en lille beskrivelse. Hjemmesiden er på dansk.

www.ge.gymfag.dk

Fagenes infoguide

Hjemmesiden er lavet af undervisningsministeriet. Formålet med siden er at formidle gode links til undervisningsbrug. Læg mærke til, at der både kan søges oplysninger under "Geografi" og under "Geografi og rejser". Siden er let at bruge. Hjemmesiden er på dansk.

www.infoguide.dk

 

El Salvador - kontrasternes land

ePals Classroom Exchange

Måske har du fået lyst til at få direkte kontakt med unge i et uland. På adressen kan du som enkeltperson - eller I kan som klasse - få pennevenner i andre lande. Servicen er gratis.
Hjemmesiden er på engelsk.

www.epals.com

En ny verden opdages

Tusinder afrikanere blev under kolonitiden transporteret over Atlanten til Amerika, hvor de måtte arbejde som slaver. Mange begik selvmord. De troede, at de somdøde ville vende tilbage til Afrika. Men plantageejerne hængte ligene op i træerne for at vise, at slaverne for altid ville blive i det fremmede.

Den amerikanske sangerinde Billy Holiday har indsunget sangen "Strange fruit" til minde om de døde sorte.

STRANGE FRUIT

Lewis Allen

Southern trees bear strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant south,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.

Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Danmark var også med i kapløbet om at få kolonier på det amerikanske kontinent. Tag en tur til de tidligere danske kolonier Skt. Croix, Skt. Thomas og Skt. John via:

Links

Dansk Vestindisk Selskab

Hjemmesiden er lavet af "Dansk Vestindisk Selskab". Den beskriver livet i dag på de tre tidligere danske koloniøer i Vestindien. Hjemmesiden er på dansk.

www.dwis.dk

Vejen til Eldorado

Hjemmesiden er lavet som reklame for tegnefilmen "Vejen til El Dorado". Siden er en slags spil, der følger to opdagelsesrejsende i Brasilien. Siden har mange flotte tegninger og lyde, der kan være med til at give et billede af Latinamerika. De historiske data er knapt så realistiske..

www.roadtoeldorado.com

El Salvador er et u-land

Eleverne fra 8.c på Toftegårdsskolen i Jerslev J. har lavet collager med temaet "Verden er skæv". De har på forskellige måder prøvet at vise, hvad de forstår ved forholdet mellem iland og uland. Men hvad synes du egentlig?

Collager

Christinas collage

Christinas collage
Christinas collage

I begge sider er der nogle magtfulde mænd, som kender til begge "verdener"- ilandene, hvor vi nyder livet, og ulandene, hvor de sulter.

Nettet symboliserer det låg, vi lægger på ulandene, for at vi kan nyde livet, og det er løftet for at vise den afstand, der er mellem de "to verdener".

Blomsterne er sat på for at vise, at Jorden jo egentligt er et smukt sted.

Marianne og Louises collage
Marianne og Louises collage

Marianne og Louises collage

Jordkloden er midt i det hele. Til venstre er der en masse farver og "smukke" ting, det ser spændende ud. De skal symbolisere ilande. Til højre en masse skrald og mangel på bandage, medicin og mad. Disse ting skal symbolisere ulandene.

Mathilde og Stines collage
Mathilde og Stines collage

Mathilde og Stines collage

Ulande: død, krig, sygdom, fattigdom, diktatur og sult. (Den lille, røde ballon)

Ilande: rigdom, druk, forbedret teknologi, dyre ting og demokrati. (Den store ballon)

 

Rasmus og Dennis collage
Rasmus og Dennis´s collage

Rasmus og Dennis´s collage

Øl, Fætter BR, og FN betegner ilandene. Det røde som blod og billeder af sorte familier fortæller om ulandene.

Links

På de efterfølgende hjemmesider kan du hente hjælp. Du kan også finde hjælp på hjemmesiderne, når du skal finde statistiske oplysninger til aktivitetsark 5

Leksikon for det 21. århundrede

Hjemmesiden er lavet af fagbladet "Solidaritet", og den er politisk orienteret. Men siden har et meget fint og let overskueligt lande-leksikon. Leksikonet er delt i to. Første del beskriver landet statistisk, mens anden del beskriver landets historiske baggrund. Hjemmesiden er på dansk.

www.leksikon.org

Udviklingstal.dk

En meget stor database med statistik om ilande og ulande. Siden er opbygget, så man kan finde statistisk, der sammenligner ilande og ulande generelt. Der findes også en statistik for hvert enkelt land. Dette kræver, at man har installeret gratisprogrammet Acrobat Reader. Vejledningen til hvordan programmet downloades findes på hjemmesiden. Hjemmesiden er på dansk.

www.udviklingstal.dk

Global.dk

På denne danske hjemmeside findes der bl.a. statistiske oplysninger om en række ulande. Fordelen ved denne side er, at oplysningerne er lavet til børn. En ulempe er, at ikke alle lande er beskrevet. Det kan være svært at finde frem til statistikdelen. Vælg følgende: - lærervejledning - lærervejledning for 7-10 klasse - elevsiden - vælg et uland

www.global.dk

The World Bank

Verdensbankens hjemmeside er på engelsk og meget omfattende. Her kan du bl.a. finde mange statistiske oplysninger om alle verdens lande. Hvis du ønsker at komme frem til et lands statistik, vælger du en af følgende hovedoverskrifter:

 • Data & Statistics
 • Countries & Regions

www.worldbank.org

På aktivitetsark 8 skal du lave en collage med temaet "Verden er skæv". Du får muligvis brug for nogle billeder fra ulande og ilande. På følgende adresser kan du lovligt hente billeder, som du kan bruge i undervisningen. Inden du bruger billederne, så læs på de pågældende hjemmesider om reglerne for brug af billederne.

Danida i skolen

En hjemmeside lavet af DANIDA. På siden findes en billedbank med billeder fra ulande - især Danmarks samarbejdslande. Hjemmesiden er på dansk.

www.u-web.dk

SkoDa - Skolernes Databaseservice

På adressen finder du Skolekom. Siden indeholder bl.a. Polfoto, som er en billedbank med tusindvis af billeder. For at kunne bruge denne danske hjemmeside, skal skolen være tilsluttet Skolekom.

skoda.emu.dk

Kaffens land

Vil du vide mere om kaffe, kan du på følgende hjemmeside følge kaffen fra knop til kop.

KAFFEN.DK

En privat hjemmeside lavet af en kaffe-entusiast. Han skriver bl.a. om sidens formål: Kaffen.dk vil gennem gode råd og oplysninger samt links til andre relevante kaffesider forsøge at tage den dårlige kaffe fra danskerne, og i stedet forsøge at hjælpe til at kaffen kan nydes.

www.kaffen.dk

Max Havelaar Danmark

Grundtanken bag organisationen "Max Havelaar" er, at folk i ulandene skal have mere for deres varer. Det kan du læse om på denne hjemmeside. På siden kan du også få mange oplysninger om kaffe og andre varer fra verdens ulande. Hjemmesiden er på dansk.

www.maxhavelaar.dk

Vi bliver flere og flere

World POPClock Projection

Start lige med at se det aktuelle befolkningstal på:

www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html

U.S. Census Bureau

På denne engelsksprogede hjemmeside kan du bl.a. finde befolkningspyramider for alle verdens lande. Man kan både få pyramiden som enkeltbilleder og som en dynamisk model, hvor udviklingen vises som en lille film. Det kan være svært at finde frem til befolkningspyramiderne.
Vælg følgende:

 1. People
 2. International
 3. International Data Base
 4. Population pyramids

På samme hjemmeside kan du finde statistik og kurver over verdens befolkning historisk og i dag. Vælg følgende:

 1. People
 2. International
 3. International Data Base
 4. World Population Information

www.census.gov

Kan vi hjælpe?

Links

Danmarks politiske partier

I arbejdet med aktivitetsark 21 skal du undersøge de politiske holdninger til ulandsbistand. I de politiske partiers program kan du læse, hvad partierne overordnet mener om bistand. Skal du have mere specifik viden, kan du altid kontakte partiet direkte. Her er adresser til de nuværende partier i Folketinget samt til deres ungdomsorganisationer. Partiets ungdomsafdeling nævnes først her nedenfor, da deres formuleringer kan være nemmere at læse.

Venstre:

www.vu.dk

www.venstre.dk

Konservative:

www.konservativungdom.dk

www.konservative.dk

Dansk Folkeparti:

www.dfu-nettet.dk

www.danskfolkeparti.dk

Det Radikale Venstre:

www.radikalungdom.dk

www.radikale.dk

Kristendemokraterne:

www.kdu.dk

www.kd.dk

Socialdemokratere:

www.socialdemokratiskungdom.dk

www.socialdemokraterne.dk

Socialistisk Folkeparti (SF):

www.sfu.dk

www.sf.dk

Enhedslisten:

www.ungdomsfront.dk

www.enhedslisten.dk

Election World

På siden kan du finde valgkalendere for hele verden samt valgresultater for alle lande i verden. Hjemmesiden er på engelsk.

www.electionworld.org

Opskrifter

Kartofler a la Huancaine fra Peru (5 personer)

10 skrællede kogte kartofler
100 g hytteost
3 hårdkogte æggeblommer
1-2 knivspids cayennepeber
salt og peber
3 spsk. olie
1 spsk. mælk
5 hårdkogte æg
saften fra en halv citron
1 lille løg, pillet og hakket
10 sorte oliven
10 små vaskede salatblade

 • Kog det hakkede løg i et par min. i 1 dl. kogende vand.
 • Mos æggeblommerne på en tallerken med en gaffel og rør dem godt sammen med hytteosten i en stor skål.
 • Tilsæt cayennepeber, salt og peber og derefter olie, mælk og citronsaft.
 • Hæld vandet fra løget, kom løget i blandingen og rør godt sammen.
 • Skær de kolde kartofler i tynde skiver og anret dem på et fad.
 • Fordel blandingen med hytteost hen over kartoflerne.
 • Pynt med sort oliven, salatblade, og de hårdkogte æg skåret i skiver.

Enchiladas, fyldte pandekager (6 personer)

250 g hvedemel
4 æg
5 dl mælk
salt og peber
½ tsk. paprika
1 knivspids cayennepeber
olie
250 g kogt skinke
1 løg
1 fed hvidløg
1 persillekvist
6 tomater
ketchup med cayennepeber
1 knivspids tørret merian
100 g mild reven ost

 • Rør en pandekagedej sammen af mel, 3 æg, lidt salt, peber og 3½ dl af mælken.
 • Lad dejen stå i en time.
 • Varm lidt af olien på panden og fordel et tyndt lag dej herpå.
 • Når dejen er stivnet, vendes pandekagen og bages på den anden side.
 • Læg pandekagen på en stor tallerken.
 • Bland resten af mælken, ægget, paprika, cayennepeber, lidt salt og peber i en stor flad skål.
 • Vend hver pandekage i blandingen og varm op igen, til den bliver blød.
 • Skær tomater og skinke i små tern, varm 3 spsk. olie på panden og rist et hakket løg, hvidløg, tomat, skinketern, klippet persille, ketchup med cayennepeber, salt, peber og merian.
 • Tag en pandekage og læg en skefuld af fyldet på midten, fold og rund den.
 • Læg alle de færdige pandekager i et ildfast fad.
 • Sæt fadet i en forvarmet ovn ved 225 grader, evt. under grill. Når osten er smeltet, og pandekagerne gyldne, er den spændende middagsret klar.

Bagte bananer fra Guatemala (4 personer)

4 store bananer
40 g smør
2 spsk. honning
4 spsk. citronsaft
creme fraiche

 • Halver bananerne på langs.
 • Smør et aflangt ildfast fad med smør. Læg bananerne i fadet.
 • Del resten af smørret i små stykker og læg smørstykkerne over bananerne.
 • Smør honning på bananerne og dryp citronsaft over.
 • Sæt fadet i den varme ovn på næst nederste rille i ca. 30 min. ved 250 grader.
 • Server bananerne sammen med creme fraiche.

Frugtgratin fra Colombia (4 personer)

½ l vanille eller dessertcreme
1 ¼ dl sukker
2 æggeblommer
saften af en citron
6 friske pærer eller ferskner
1 dl vand
eventuelt flormelis

 • Tænd ovnen på 200 grader.
 • Skyl frugten og skræl pæren eller pil fersknerne.
 • Fjern kernehus eller sten, og skær frugten i skiver.
 • Kom frugten i en dyb tallerken og hæld citronsaften over.
 • Bring vand og sukker i kog i en gryde.
 • Kom frugt og saft i kog, og lad den koge i 1 til 2 min.
 • Hæld cremen i gryden og pisk æggeblommer i.
 • Varm cremen op over ganske svag varme, og pisk til cremen jævnes. Tag gryden fra varmen.
 • Læg halvdelen af frugten i et ildfast fad. Herover hældes halvdelen af cremen, dernæst resten af frugten og øverst resten af cremen.
 • Bag desserten i den varme ovn i 15-20 min., til overfladen er lysebrun.
 • Drys evt. med flormelis.